Felix Zengerin valkosipulin kasvatusvinkit & valkosipulinen tomaatti-cashew dippi

Felix Zenger ja itse kasvatetut valkosipulit

Mulla on ollut oma viljelypalsta Helsingissä jo 12 vuotta ja sen parissa puuhaaminen onkin ehdottomasti yksi lempiharrastuksistani sekä sopivaa vastapainoa kaupunkielämälle. On todella palkitsevaa seurata, kuinka itse kylvetyistä siemenistä ja istutetuista taimista kasvaa uutta elämää. Ja mikä parasta, palkinnoksi saa todella tuoretta ja laadukasta ruokaa. Valikoimankin saa päättää ihan itse, eikä tarvitse tyytyä ainoastaan ruokakaupan hevi-valikoimaan.

Yksi lemppareistani sekä puutarhassa, että keittiössä on valkosipuli. Se on siitä vähän spessu, että se kylvetään jo syksyllä. Yksittäiset valkosipulin kynnet asetetaan noin 5–10 cm syvyyteen kuohkeaan multaan, jonka jälkeen ne peitetään esimerkiksi lehdillä tai oljilla ja annetaan muhia lumen alla talven yli. Juurtuminen starttaa jo syksyllä ja kasvu jatkuu heti, kun maa sulaa keväällä. Valkosipuli onkin tästä syystä yksi ekoista kasveista, jonka versot puskevat maasta heti keväällä maan sulettua.

Valkosipulin viljely on yllättävän helppoa, vaikka varsinaiseen satoon meneekin lähemmäs 10 kuukautta, kunhan maa on hyvin valmisteltu ja multa riittävän ravinteikasta. Ja maistiaisia saa jo aikaisemmin: valkosipulin kukkaversot ovat herkullisia ja aika harvinaista herkkua Suomessa. Kukkaversot, englanniksi “garlic scapes”, leikataan heti niiden muodostuttua, jotta kasvi keskittäisi energiansa maan alla olevaan sipuliosaan eikä kukintoon. Versot ovat valkosipulia miedompia, makeita, rapeita ja super hyviä raakana salaateissa sekä pestoissa tai wokattuna.

Valkosipuli
Felix Zenger ja valkosipulit
Valkosipulit kuivumassa

Sadonkorjuun jälkeen sipulit ripustetaan kuivumaan, kunnes lehdet ovat täysin kuivia ja ne voidaan leikata irti sipuliosasta. Kuivuneen mullan voi varovasti harjata pois, kunhan paperinen kuori pysyy ehjänä, sillä se toimii ikään kuin valkosipulin omana käärepaperina ja pidentää säilyvyyttä. Isoimmat kynnet kannattaa erotella ja kylvää taas syksyllä seuraavaa vuotta varten. Itse olen pääasiassa kasvattanut vanhaa Aleksandra-nimistä lajiketta. Sain muutaman kynnen palstanaapurilta kuusi vuotta sitten ja sama satsi on viljelykierrossa edelleen.

Resepti valkosipuliseen tomaatti-cashew dippiin

Felix Zengerin valkosipulinen-tomaatti-cashew-dippi

Felix Zengerin valkosipulinen tomaatti-cashew dippi

"Kypsä ja mehukas tomaatti on yksi lempivihanneksistani. Suomen talvi ja kypsät mehukkaat tomaatit eivät valitettavasti kuitenkaan kuulu yhteen. Tässä kohtaa apuun tulee aurinkokuivatut tomaatit sekä ketsuppi, johon on mm. etikan avulla saatu säilöttyä ja kaapattua näiden kypsien tomaattien kesäinen maku. Itse tehty ketsuppi on jo pidempään ollut to do -listalla! 🙂
Ostin laadukkaan high speed -tehosekoittimen noin 15 vuotta sitten ja se on edelleen lähes päivittäisessä käytössä. Perus smoothieiden lisäksi teen sillä paljon erilaisia kastikkeita, jotka vievät mm. salaatit ihan omalle levelille. Yksi omista go to -pohjista on kermaisen pehmeä cashewpähkinöistä blendattu kastike, jonka voi maustaa oman maun mukaan. Tällä kertaa makumaailma muodostuu tomaatista ja valkosipulista. Aurinkokuivattu tomaatti sekä ketsuppi sen takia, että saadaan konsentroitua tomaatin maku lisäämättä liikaa nestettä.
Tässä suuntaa antava resepti. Mittasuhteita kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi."
Felix Zenger
5 from 2 votes
Ruokalaji Naposteltavat

Ainesosat
  

  • Pari kourallista cashewpähkinöitä
  • Muutama aurinkokuivattu tomaatti
  • 1-2 taatelia
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • Soijakastiketta tai misotahnaa
  • Oliiviöljyä
  • Felix Valkosipuliketsuppia
  • (Tilkka vettä, jos blenderin tehot ei meinaa riittää)

Ohjeet
 

  • Soseuta kaikki ainesosat joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Mittasuhteita kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi.

Vinkki!

"Soijakastikkeen ja misotahnan ohella ketsuppi toimii myös kunnon umami-buusterina! Ja voisin kuvitella, että tomaatti- ja valkosipuliosuus hoituu myös pelkällä ketsupilla, jos haluaa vähän yksinkertaistaa. Itse dippailin kasvistikkuja ja loput ajattelin sekoittaa paahdettuihin uunijuureksiin."
Felix Zenger